Gastvrije binnenstad


18 okt. 2019

Door Sandra Kooiman

Binnenkort kunnen we het SCMD jaarplan 2020 met jullie delen. Nogmaals, de SCMD volgt de Nota Vitaal & Gastvrij en heeft als belangrijkste doelstelling het verbeteren van het economisch klimaat van de binnenstad. We hebben genoemde Nota vertaald naar 8 programmalijnen waarvan ‘Aantrekkelijke Binnenstad’ er één is. Een actiepunt is aansluiting vinden bij een initiatief van Gemeente Delft en Platform Toerisme Delft, namelijk Gastvrij Delft.

In de VS, Japan en China hebben ze gastvrijheid soms tot kunst verheven. Zoek op Youtube maar eens op ‘Disney store daily opening’ of ‘Japanese Department Store: Daily Opening Ritual’. De kern is gastvrijheid en de klantervaring. Op andere schaal kan gastvrijheid ook vertaald worden naar een binnenstad. Binnenkort ontvang je meer informatie over het project Gastvrij Delft, maar Koos van Geest (betrokken bij Gastvrij Delft) licht alvast een puntje van de sluier op:

 

Het gaat bezoekers van Delft  om beleving, overtroffen verwachtingen, aandacht, een oprechte glimlach, uitmuntende informatievoorziening en verrast en verwonderd worden. Een blije bezoeker blijft langer in de stad, geeft meer geld uit en is geneigd tot herhalingsbezoek Een gastvrije ontvangst heeft dus ook een economisch belang.

De gemeente Delft en het Platform Toerisme Delft zijn de initiatiefnemers van het project ‘Gastvrij Delft’. Dit najaar wordt met verschillende stakeholders die werkzaam zijn in toeristisch werkveld het Delfts ‘gastvrijheids-DNA’ geformuleerd. Daarin komt te staan wat wij willen doen om iedere bezoeker een bijzonder verblijf in Delft te bezorgen. 

Ieder contactmoment in de stad moet kloppen: op het station, bij de parkeergarages, in de VVV, in winkels en horeca, in de openbare ruimte met chauffeurs van taxi of shuttle en met de parkeerwachten op straat.

Het programma Gastvrij Delft omvat gastvrijheidstrainingen, een theatershow en informatiemateriaal die ervoor zorgen dat de gastvrijheid wordt vergroot. Vóór de opening van het toeristenseizoen 2020 willen we zo veel mogelijk spelers in het toeristisch werkveld leren om ieder contactmoment met de bezoeker nog waardevoller te maken. Meer informatie over data en inschrijving volgen op een later tijdstip.

 

Wil je meer lezen over een Gastvrije binnenstad? Kijk dan hier: https://www.platformdenieuwewinkelstraat.nl/Uploaded_files/Zelf/publicatie-gastvrije-binnensteden-20190417.0957cf.pdf

 

 

Naar overzicht